Zo zet je Instagram in om vrijwilligers te werven

In dit bericht leggen we uit hoe je Instagram kunt gebruiken om vrijwilligers te werven

Zo zet je Instagram in om vrijwilligers te werven

Een goed doordachte strategie en aandacht kan non-profits veel brengen

Zoals ik onlangs schreef, weten liefdadigheidsinstellingen en vrijwilligerscentrales heel goed dat zij sociale media kunnen gebruiken om hun naamsbekendheid te vergroten en nieuwe vrijwilligers te werven. Veel non-profits weten echter niet hoe ze dit moeten doen. Het percentage goede doelen wereldwijd dat een goed doordachte social media-strategie heeft, blijft steken op 32 procent.

Het is geen onwil, maar vaak een gebrek aan tijd, geld en mankracht. Ook weten non-profits niet altijd in welk sociaal medium ze het beste kunnen investeren. De doelgroep die op Facebook bereikt kan worden, zit vaak niet op Instagram - en andersom.

Annabel Koops, projectsecretaris bij Buurtbuik, onderkent dit probleem. Buurtbuik is actief in Amsterdam en Utrecht en strijdt tegen voedselverspilling, door gezonde maaltijden voor buurtbewoners te bereiden van voedseloverschotten uit de horeca en supermarkten.

"We gebruiken Instagram nu zo'n twee jaar. De laatste zes maanden doen we het wat gestroomlijnder, maar we hebben nog niet zo'n duidelijke strategie als we zouden willen. Voorlopig zijn we het meest actief op Facebook. Daar komen, na onze site, de meeste nieuwe vrijwilligers vandaan.

Koops verwacht wel dat in de toekomst meer vrijwilligers via Instagram zullen worden geworven. Het platform wordt ook internationaal steeds populairder onder non-profits. Dat komt mede doordat de gebruikers van Instagram jong zijn, en niet onbemiddeld. Volgens onderzoek verdient een kwart van de Amerikaanse gebruikers meer dan 75.000 dollar per jaar en komt driekwart regelmatig in actie na het zien van een advertentie op het platform.

Praktische tips

Aanwezigheid op Instagram kan dus veel voordelen opleveren voor goede doelen. Maar hoe zet je Instagram effectief in om nieuwe vrijwilligers aan te trekken? In dit artikel delen we praktische tips voor het ontwikkelen van een goed doordachte strategie voor het platform.

Voordat we dat doen, is het belangrijk om erop te wijzen dat er geen one-size-fits-all aanpak is voor succes op Instagram. Elke organisatie is anders, en Instagram biedt als geen ander de ruimte om persoonlijkheid en sfeer te tonen. Gebruikers willen de kernwaarden van de organisatie terugzien op het platform. Ook heeft niet elke non-profit dezelfde doelstelling als het gaat om het gebruik van Instagram. In dit artikel richten we ons echter op een strategie die het makkelijker maakt om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.

1. Plan uw inhoud

Verreweg de meeste Instagram-gebruikers delen iets op het platform op het moment dat ze een leuk kiekje hebben. Leuk voor trouwe volgers, maar dat is niet de manier om een account te laten groeien. Er moet een zekere mate van planning achter zitten. Kijk in de statistieken van de app (rechtsboven in het menu, dan 'statistieken') om te zien op welke dagen van de week je volgers het meest actief zijn. Op basis daarvan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld op woensdag en zaterdag te posten. Zorg ervoor dat je genoeg content hebt om daadwerkelijk twee keer per week te posten. Plan één keer per maand een fotoshoot, bijvoorbeeld bij een vrijwilligersactiviteit of op een locatie die geassocieerd kan worden met de organisatie. Bepaal van tevoren wat/wie je wilt portretteren en met welk doel. Het is makkelijk om meerdere fotoseries te maken met hetzelfde thema ('onze vrijwilligers zijn creatief in de keuken' of 'dit zijn buurtbewoners die vaak bij ons komen eten') en die af te wisselen.

2. Creëer een consistente sfeer en gebruik kleur

Volgers die uw organisatie niet kennen, zullen vallen voor een feed die er gelikt uitziet. Foto's van goede kwaliteit die allemaal dezelfde vibe hebben, wekken de interesse van gebruikers - ze zien dat je altijd met goede posts komt en zijn dus benieuwd wat er nog meer komt. Dat is wat volgers genereert. Zorg dus dat je goede foto's maakt (of laat maken door een professional of een getalenteerde vrijwilliger) en laat de sfeer je leidraad zijn. Met andere woorden: kies één keer de sfeer die je wilt uitstralen op het account en kies vervolgens drie kleuren die passen bij die sfeer en bij de huisstijl van de organisatie. Maak vervolgens alleen foto's die die sfeer en de gekozen kleuren weerspiegelen. Gevorderde Instagram-gebruikers kunnen ervoor kiezen om voorinstellingen in het externe programma Adobe Lightroom te gebruiken om dezelfde sfeer in de foto's te creëren.

3. Maak gebruik van storytelling

Instagram is eigenlijk een nieuwerwets fotoboek. En fotoboeken zitten vol verhalen. Natuurlijk, soms zegt een foto meer dan duizend woorden, maar onderschat het belang van tekst op Instagram niet. Een goed onderschrift kan volgers leren waar de organisatie echt voor staat en kan het aantal likes en reacties op een foto flink verhogen. Het is nog beter als foto en tekst elkaar versterken. Gebruik daarvoor de verhalen die al rondgaan in de organisatie: die van vrijwilligers en de mensen voor wie je het doet. Portretteer hen en laat hen vertellen waarom ze zich inzetten voor de organisatie of waarom ze zo blij zijn dat de organisatie er voor hen is. Hoe persoonlijker de verhalen, hoe krachtiger de boodschap.

4. Vergeet de #hashtags niet

Hashtags kunnen gebruikt worden om het bereik van een account op Instagram te vergroten. Gebruikers die uw organisatie niet volgen, maar wel een bepaalde hashtag volgen, kunnen zo toch foto's van het account zien. En hopelijk zijn die posts zo pakkend dat ze besluiten jouw organisatie te gaan volgen. Om goede hashtags te vinden, kijk je welke hashtags andere goede doelen of zeer actieve vrijwilligers in dezelfde sector gebruiken. Omdat je vrijwilligers wilt aantrekken, kun je het beste kiezen voor Nederlandstalige hashtags. Het kan ook de moeite waard zijn om zelf een hashtag te bedenken in een brainstormsessie. Zorg ervoor dat deze uniek is, zodat gebruikers erop kunnen klikken en een mooi overzicht krijgen van alle posts die de organisatie heeft gemaakt. Bij Deedmob gebruiken we bijvoorbeeld onze eigen unieke hashtag #deedperks.

5. Betrokkenheid opbouwen

Zoals we hierboven al zeiden, kan storytelling - een goede symbiose van beeld en tekst - het aantal likes en commentaren onder een foto aanzienlijk verhogen. En er is meer dat je kunt doen om de betrokkenheid met volgers te vergroten. Een vraag in de tekst kan helpen ("Wat vind je hiervan?" of "Bij welk goed doel ben je betrokken?"). Het belangrijkste is echter om actief te liken en te reageren op posts van anderen. Volgers weten dat ze je aandacht hebben en dat ze gewaardeerd worden. Ze zullen eerder geneigd zijn je te bezoeken en misschien zelfs vrijwilliger te worden. Gebruikers die uw account nog niet volgen, kunnen geïnteresseerd in u raken - wie weet gaan ze u volgen na een leuke of inhoudelijke reactie onder hun foto en kan dat leiden tot meer. Eigenlijk is het net als in het echte leven: als jij aandacht geeft aan iemand anders, zullen zij waarschijnlijk aandacht geven aan jou.

Het bredere plaatje laten zien

We hopen dat deze tips je helpen om het Instagram-account van je organisatie een boost te geven en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Bij Buurtbuik is er in ieder geval de ambitie om iets moois van het account te maken.

"We willen meer structuur brengen," zegt Annabel Koops. "En we willen het bredere beeld laten zien. We plaatsen nu vooral foto's en video's van de maaltijden en van groepen vrijwilligers, maar er is meer te delen. Zoals hoe het eten wordt gemaakt, wie de vrijwilligers zijn en wie de mensen zijn die komen eten."

"Meestal komen vrijwilligers naar ons toe omdat ze van andere mensen hebben gehoord hoe leuk het is", vervolgt ze. "Foto's van vrijwilligers op Instagram, met hun eigen verhaal en motivatie erbij, zouden een goed alternatief kunnen zijn voor mond-tot-mondreclame."

Some highlights of 5 years at Deedmob

Geen items gevonden.

Gerbrand Holland

Growth Manager

Gerbrand Holland is Growth Manager bij Deedmob